התחדשות הטבע והקשר העמוק בין האדם לאדמה ומתכון טעים ובריא לט"ו בשבט.
כתבתה של ציפי קדוש, מנהלת מגמת הרבליסט קליני לדרגת מאסטר הרבליסט
אירוע סטודנטים חגיגי יתקיים ביום חמישי | 25.01.2024 | בקמפוסים של המכללה
יהיה מעניין וטעים - יש למה לצפות - SAVE THE DATE
ט"ו בשבט, הידוע גם כ"חג האילנות", בו חוגגים את התחדשות הטבע ואת הקשר העמוק בין האדם לאדמה. החג מציין את היום בו מתחילים העצים לפרוח ולהתעורר מחדש, מה שמביא אותנו להתבונן במעגלי החיים ובקשרים המרפאים שלנו עם הטבע.
במרכז החג עומדים שבעת המינים - חיטה, שעורה, גפן, תאנה, רימון, זית ותמר, המייצגים את שפע הארץ ומסמלים את הפוריות והברכה. מעבר למשמעותם הסמלית, לשבעת המינים יש תכונות רפואיות מרכזיות, המשקפות את החשיבות של הרפואה הטבעית והמזון כתרופה.
הרימון, הענבים, התמרים, הזיתים והתאנים מכילים נוגדי חמצון המסייעים במניעת מחלות הקשורות למערכת לב וכלי הדם. הרימון ידוע בתכונותיו האנטי-דלקתיות ונוגדות החמצון שתורם את התכונותיו למניעת מחלות לב וכלי דם, מחקר שנערך בטכניון בחיפה חושף את עוצמתו במלחמה בסרטן שד ובארה"ב מצאו שהרימון מצליח לעכב שגשוג תאי סרטן הערמונית, ענבים תורמים למניעת סוגים שונים של סרטן ומחלות לב, והתמרים בעלי תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-פטריות.
השעורה, בעלת תכולת סיבים גבוהה, משפיעה לטובה על פעילות המעיים והיא מקור לחומצה אמינית החיונית לבניית חלבונים. נחקרת בקשר ליתרונותיה באיזון רמות הסוכר והשומנים בדם ומניעת מחלות לב.
לחיטה ולשעורה יש חשיבות רבה בתזונה היומיומית והן מכילות חומרים נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים וחומצות אמיניות חיוניות. הן מהוות בסיס לתזונה מאוזנת ובריאה, תוך שהן תורמות לבריאות הגוף והנפש.
בנוסף לתכונות הרפואיות של שבעת המינים, ט"ו בשבט משקף גם את התפיסה העמוקה של חכמת הטבע בתרבות היהודית.
המסורת היהודית מעניקה חשיבות רבה לקשר בין האדם לסביבה הטבעית שלו, והפירות והדגנים המיוחדים של ט"ו בשבט מביאים את ההקשר הזה לידי ביטוי. המשמעות הרוחנית והבריאותית של אכילת פירות אלו מתמזגת עם הרעיון של השפעה מרפאת של הטבע על הגוף והנפש, תוך כדי שמירה על איזון והרמוניה.
בט"ו בשבט, אנו לא רק חוגגים את הטבע אלא גם מזכירים לעצמנו את הקשר העמוק בין האדם לאדמה ולצומח. דרך המאכלים שאנו בוחרים לאכול, אנו מבטאים את הכבוד וההערכה לטבע, ואת ההבנה שבריאות הגוף והנפש קשורה בלתי נפרד לבריאות הסביבה שבה אנו חיים.
עוגת פירות יבשים / המתכון המיוחד של ציפי
- 100 גרם צימוקים רצוי אורגני
- 200 גרם של תערובת אגוזי לוז, שקדים, אגוזי פקאן (לא קלויים)
- 100 גרם משמשים יבשים אורגניים קצוצים גס
- 100 גרם שזיפים אורגניים מיובשים קצוצים
- 3 ביצים
- 7 כפות קמח כוסמין/מלא
- 5 כפות סוכר חום
- 1 כף גרידת תפוז מגוררת
- כפית קוניאק
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום בינוני נמוך (160 מעלות).
- מערבבים את הפירות היבשים והאגוזים השונים.
- בקערה נפרדת מערבבים את הביצים, הסוכר, הקמח והקוניאק.
- מוסיפים את תערובת הפירות תוך כדי עירבוב.
- מעבירים לתבנית משומנת ומרופדת בנייר אפייה ואופים כשעה ורבע בחום בינוני נמוך עד שהעוגה משחימה.
- מצננים ומאחסנים במקרר.
- חותכים פרוסות דקות ומגישים.
עיקבו אחרי ציפי קדוש באינסטגרם ובפייסבוק:
אינסטגרם: פייסבוק: