ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


מהו שיאצו?

מאת שחר פרידמן / מרצה לשיאצו

 

שיאצו (指圧) הוא סוג של טיפול במגע שמקורו ביפן, השם שיאצו נגזר מהמילים היפניות "שי" (יד) ו"אצו" (לחץ), אך בפועל משמשים האגודלים, כפות הידיים, המרפקים, הברכיים והרגליים להפעלת לחץ על חלקים שונים בגוף, הלחץ יכול להיות עדין ורך או חזק ונוקשה בהתאם למצב מטופל.

 

מייסד שיאצו אמר פעם:

 "הלב של שיאצו הוא כמו אהבת אם. לחיצה על גוף האדם מעוררת את מזרקות החיים"

השיאצו הוא חלק ממסורת מזרח אסיאתית אשר עודכנה ומתוקנת ללא הרף במשך מאות שנים. ישנם סגנונות רבים של שיאצו והם שואבים מן הפילוסופיה הסינית והיפנית המסורתית, רוב האנשים מוצאים כי שיאצו הוא חוויה מרגיעה מאוד.

 

השיאצו מבוצע לרוב על מזרן או פוטון שנמצאים על הרצפה, בלבוש מלא וכולל מגוון של מתיחות ורוטציות עדינות של המפרקים והגפיים, יישור מבני פשוט וטכניקות נוספות לשחרור שרירים.

ברמה הפיזית, יש לכך השפעה על זרימת הדם וזרימת נוזל הלימפה, על מערכת העצבים האוטונומית ויכולת לעורר את המערכת ההורמונלית. ברמה עדינה יותר, שיאצו מאפשר למטופל להירגע ובכך מעורר את היכולת הטבועה של הגוף לריפוי עצמי והתחדשות.

 

בידיו של מטפל מוסמך ומנוסה, שיאצו יכול לספק טיפולים ספציפיים למגוון רחב של תלונות ולתמוך באנשים חולים. המטרה היא לאזן דפוסי אנרגיה, לפתור חסימות ולתמוך בריפוי עצמי כמו גם בצמיחה אישית. על בסיס הבנה זו, שיאצו הוא טיפול יעיל לשלל תלונות פיזיות ורגשיות ובמהלך משברי חיים.

 

מתרגלי שיאצו מקווים להעניק טיפול עדין ואוהב שיכול לעזור לגוף להחיות ולרפא את עצמו. בנוסף ניתן לתמוך ביעילות השיאצו בהמלצות לגבי דיאטה, יוגה, מדיטציה ופעילות גופנית כחלק ממשטר טיפול כולל.

 

לימודי שיאצו

 

ישנן אסכולות רבות ושונות של שיאצו, כל אחת עם גישה ייחודית משלה. כמה מהאסכולות הנפוצות ביותר של שיאצו כוללות:

  • סגנון נמיקושי: סגנון נמיקושי של שיאצו הוא הסגנון הפופולרי ביותר של שיאצו ביפן. הוא מבוסס על הנוהג היפני המסורתי של אנמה ומדגיש את השימוש בלחץ עדין כדי לאזן את זרימת האנרגיה בגוף.
  • סגנון זן שיאצו: סגנון הזן שיאצו של שיאצו פותח על ידי Shizuto Masunaga. הוא מבוסס על עקרונות הזן בודהיזם ומדגיש את השימוש בלחץ עמוק לשחרור מתחים ולקידום הרפיה.
  • סגנון סריזאווה (Serizawa style): סגנון השיאצו של סריזאווה פותח על ידי קאטסוסוקה סריזאווה. הוא מבוסס על עקרונות הרפואה הסינית המסורתית ושם דגש על שימוש בנקודות לחץ ספציפיות לטיפול במגוון מצבים בריאותיים.
  • סגנון Ki Shiatsu: סגנון Ki Shiatsu של שיאצו פותח על ידי Shizuto Kodo. הוא מבוסס על הרעיון של קי, או אנרגיית חיים, ומדגיש את השימוש בלחץ עדין כדי לאזן את זרימת הקי בגוף.
  • סגנון טאקאו: סגנון טאקאו של שיאצו פותח על ידי נאוקו טאקאו. הוא מבוסס על עקרונות הרפואה היפנית המסורתית ואמנות האייקידו ומדגיש את השימוש בלחץ עדין לקידום הרפיה ושיווי משקל.

 

KYO (קיו) ו – JITSU (ג'יטסו)

אחד הרעיונות החשובים בשיאצו הוא הרעיון של KYO (קיו) ו – JITSU (ג'יטסו). בתרגום פשוט קיו הוא חוסר וג'יטסו הוא עודף, אבל בשיאצו מתייחסים לקיו כאל צורך, כמיהה, חסך ולג'יטסו כפעולה למילוי, הגשמה של אותו צורך/חסך. לדוגמא - כאשר אנחנו רעבים אנחנו אוכלים.

 

הרעב הוא הקיו, הצורך והאכילה היא הג'יטסו, הפעולה למילוי הצורך. כאשר ישנו צורך או חסך שלא נענים ע"י הפעולה הנכונה נוצר חוסר איזון בגוף, לדוגמא - כאשר אדם עייף וזקוק לשינה, במקום לישון ישתה האדם קפה ע"מ להתעורר או יאכל משהו מתוק כדי לקבל אנרגיה, זוהי פעולה לא נכונה, האדם לא פועל בדרך הטבעית ואז נוצר חוסר איזון בגוף שלאורך זמן יהפוך למחלה פיזית או נפשית. את אותו חוסר איזון שנוצר יכול מטפל השיאצו לאבחן ובעזרת טיפול נכון בשיאצו להחזיר את הגוף למצב מאוזן.

 

לדוגמא - אדם שנמצא במתח רב בעבודה צריך לשחרר את המתח. הקיו הוא החסך ברוגע, הצורך להירגע, להשתחרר, הג'יטסו, הפעולה יכולה להיות שונה אצל כל אדם, אצל אחד זה יהיה ריצה או כל סוג אחר של פעילות גופנית, אצל אדם אחר זה יהיה מדיטציה ואצל אדם שלישי זו תהיה שיחה או שיתוף של המצב (למשל לספר ולשתף את בן/בת הזוג במתח שבעבודה). לכל אדם יש את הדרך שלו (ג'יטסו) לטפל בצורך/חסך (קיו).

 

אדם שזקוק לשיחה לא יצליח לשחרר את המתח בפעילות גופנית ואדם שזקוק למדיטציה (לשקט/ זמן עם עצמו) לא יפיק תועלת משיחה או פעילות גופנית, לכל אדם הדרך שלו (ג'יטסו) להיענות לצרכים/מאווים שלו. אם ילך האדם בדרך שאינה מתאימה לו לאורך זמן יצא הגוף מאיזון ותיווצר מחלה... בטיפול השיאצו יעזור המטפל למטופל לאזן מחדש את אותם הדברים שיצאו מאיזון ובכך לחזור למצב של בריאות.

 

טיפים לבחירת מטפל שיאצו:

  • מצא מטפל מוסמך שלמד שיאצו במכללה מוכרת, בקש לראות תעודות.
  • שאל שאלות. בראיון עם מטפל שיאצו, שאל אותו על הכשרתו, ניסיונו וגישתו לטיפול. ודא שאתה מרגיש בנוח עם המטפל ובגישתו.
  • תתחיל במפגש ניסיוןרוב המטפלים בשיאצו מציעים מפגשי ניסיון. זהו זמן מצוין להכיר את המטפל ולראות אם שיאצו מתאים לך.
  • הקשב לגוף שלך. אם אתה מרגיש אי נוחות כלשהי במהלך הטיפול, תמיד אתה יכול לבקש מהמטפל להפסיק. חשוב להקשיב לגוף שלך ולעצור את הטיפול אם הוא לא מרגיש נכון.

 

שיאצו יכול להיות טיפול נהדר עבור אנשים עם מגוון רחב של בעיות בריאותיות. עם זאת, חשוב לזכור ששיאצו הוא לא תחליף לטיפול רפואי קונבנציונלי. אם יש לך בעיה רפואית חמורה, חשוב להתייעץ עם רופא לפני שתנסה שיאצו.