מקצוע הרפואה הסינית הוא המבוקש ביותר בעולם הרפואה המשלימה והאינטגרטיבית
מהי הרפואה הסינית?
רפואה סינית היא המקצוע הוותיק והמקיף ביותר מבין כל מקצועות הרפואה המשלימה. על פי נתוני קופות החולים זהו המקצוע העיקרי שאליו פונה הציבור או מופנה על ידי הרופאים. רפואה סינית היא גם המקצוע הנחקר ביותר, המוכח ביותר מבחינה מדעית ובאופן יחסי המקובל ביותר על הציבור ועל הממסד הרפואי.
הרפואה הסינית התפתחה לאורך אלפי שנים ובמרכזה מודל המגדיר מהי למעשה בריאות. על פי הרפואה הסינית אדם בריא הוא אדם מאוזן עם סביבתו, עם האנשים הסובבים אותו, עם הטבע והיקום ועם יכולותיו. השאיפה המרכזית של האדם היא לשמור על בריאותו. כאשר האיזון מופר, האדם חולה ואז הרפואה הסינית נכנסת לפעולה על ידי השבתו לאיזון. במסגרת לימודי רפואה סינית נלמד את מודל הבריאות הסיני ואת שלוש התיאוריות המרכזיות שמתארות כיצד האיזון בא לידי ביטוי באדם:
1. תורת האיברים
2. תורת המרידיאנים (ערוצים)
3. תורת היין-יאנג (חמשת האלמנטים)
בנוסף נלמד את חמשת אמצעי היישום (הטכניקות) של הרפואה הסינית:
1. דיקור סיני (אקופונקטורה) וחימום (מוקסיבציה)– ללא ספק הטכניקה הפופולרית והמוכרת ביותר במערב עד כדי כך שלעתים המילה דיקור סיני מחליפה את המושג רפואה סינית.
2. צמחי המרפא – הליבה של הטיפול לאורך השנים ועד היום בסין נחשבת לטכניקת העילית של הרפואה הסינית.
3. מגע – טווינא או שיאצו
4. תזונה על פי הפילוסופיה הסינית
5. תנועה – טאי צ'י או צ'י קונג
עקרונות חשובים
לימודי רפואה סינית במכללת רידמן משתרעים על ארבע שנים ועומדים בדרישות שהוגדרו על ידי האיגוד המקצועי של הרפואה הסינית בישראל. המגמה בנויה על שלושה עקרונות מנחים:
- מקצועיות - אנו שואפים להביא את הסטודנט לרמה המקצועית הגבוהה ביותר.
- מקצוענות - מטרתנו להביא את הסטודנט (מעבר לשליטה בידע התיאורטי) לכדי מיומנות גבוהה בכל הצד הפרקטי והטכני של עבודת המטפל.
- ייתכנות – אחריותנו למקסם את סיכויו של הסטודנט להשתלב בשוק העבודה.
תכנית הלימודים
שנה א' – שנת השפה
בשנה זו פוגשים הסטודנטים לראשונה את השפה השונה, הייחודית והמורכבת של הרפואה הסינית. הקורסים הנלמדים בשנה זו: יסודות הרפואה הסינית, דיאגנוזה1, מרידיאנים1, שנת מגע ראשונה (שיאצו או טווינא לבחירה). בנוסף לומדים הסטודנטים קורס תרגול של איתור נקודות, תרגול תחום המגע וקורס פילוסופיה אשר מחבר את הסטודנטים לטקסטים עתיקים של הרפואה הסינית.
שנה ב' – שנת התיאוריה והמידע
שנה המוקדשת לידע תיאורטי רב. הקורסים הנלמדים בשנה זו: מטריה מדיקה ומבוא לפורמולות, מרדיאנים2, בנוסף משלים הסטודנט שנה שנייה של מגע המהווה כרטיס כניסה לענף. העובדה שסטודנטים יכולים להתחיל לטפל במגע בזמן שהם ממשיכים את לימודיהם יכולה להבטיח את פרנסתם בעתיד. תחום המגע הוא חשוב ביותר גם לחיזוק המיומנויות של האבחון והדיקור.
שנה ג' – שנת היישום
בשנה זו פוגשים הסטודנטים לראשונה את הקליניקה ונדרשים ליישם את לימודיהם בפועל. בשנה זו גם נלמדים הקורסים התיאורטיים הבאים: פורמולות ב', תזונה, רפואה פנימית סינית (נשימה, לב, פסיכולוגיה, עיכול וכו'), מרידיאנים3, מרידיאנים4 (קורס מתקדם מקצועי ייחודי למכללת רידמן) דיאגנוזה2, קליניקה.
שנה ד' – שנת הקליניקה וההתמחות
בנוסף להתמחות בקליניקה הקורסים התיאורטיים הנלמדים הם כולם קורסים מתקדמים בתחומים שמהווים את המקור העיקרי של פניית מטופלים לרפואה סינית, למשל קורס האורתופדיה. אחד מתחומי הפנייה העיקריים לרפואה סינית הן תלונות של אורתופדיה וכאב (כמעט 50% מהפניות). הקורסים הנלמדים בשנה זו הם: אורתופדיה, גניקולוגיה, דרמטולוגיה, פדיאטריה, רפואה מודרנית (קורס ייחודי הממקד את הסטודנטים במחלות שיפגשו בקליניקה כמו התמיכה בחולה אונקולוגי, שבץ, אנדוקרינולוגיה וכו').
מגוון קורסים ייחודיים
קליניקה בבית חולים – קליניקת חוץ היא מפתח להצלחה. בקליניקה יזכו הסטודנטים לפגוש מטופלים רבים עם מגוון רחב של תלונות, המגיעים לבית החולים. רק כך יצברו הסטודנטים ביטחון להמשך דרכם כמטפלים.
קליניקת קיץ – שומרת את הסטודנטים חדים ומעורים בחומר, מכינה אותם לחיים המקצועיים ומאפשרת להם ללוות חולים מורכבים לאורך זמן ולראות את השינוי במצבם.
כיתות אומן – סדנה שבה מבצע מטפל/ת מנוסה אבחון וטיפול מול כל הסטודנטים. כיתת האומן מהווה מקור השראה לסטודנטים ומודל לשאוף אליו.
תרגול שנים ב'- ד' - לאורך שלוש שנות הלימוד יש תרגול רציף של מיומנויות הלמידה, בסנכרון לצוות ההוראה בקליניקה ובשיעורים על מנת לחזק את הסטודנט בנקודות החולשה שלו.
זאת ועוד: שיעורי רפואה מערבית, שיעורי העשרה, שיעורים עם ראש המגמה, סיורים בבתי מרקחת ונוכחות בכנסים ובקונגרסים – על מנת להכיר את הענף המקצועי של הרפואה הסינית.