מאת ד"ר איל בלן
החדשות האלה על כוחה של המיינדפולנס ממש מדהימות!
מחקר חדש שנערך במרכז למוחות בריאים באוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון חשף את השינויים בפעילות המוח הקשורה לכאב בעקבות אימון במיינדפולנס. המחקר, שפורסם ב-27 ביולי בכתב העת האמריקאי לפסיכיאטריה, מצביע על דרך חדשה לטיפול ממוקד ומדויק יותר בכאב.
החוקרים זיהו נתיבים ספציפיים במוח הקשורים לוויסות כאב, אשר פעילותם השתנתה בעקבות קורס בן שמונה שבועות להפחתת מתח מבוסס מיינדפולנס (MBSR) שינויים אלה לא נצפו אצל משתתפים שעברו קורס דומה ללא הדרכת מיינדפולנס – ממצא חשוב המעיד כי השינויים במוח נובעים מהאימון במיינדפולנס עצמו.
ג'וזף וילגוש, שהוביל את המחקר, מציין כי זהו המחקר הראשון המדגים שינויים במוח הקשורים לכאב בעקבות קורס מיינדפולנס סטנדרטי הנפוץ בסביבות קליניות.
לאור העובדה שכשליש מהאמריקאים סובלים מבעיות הקשורות לכאב, והטיפולים המקובלים אינם יעילים לכולם, ממצאי המחקר מעוררים תקווה לגישה יעילה יותר לניהול כאב.
המחקר השתמש בסריקות מוח מתקדמות כדי למדוד את תגובת המוח לכאב. המשתתפים בקורס ה-MBSR הראו הפחתה בסימן המוחי הקשור לעוצמה החושית של הכאב. ממצא זה תומך ברעיון שעבור מתרגלים חדשים, אימון מיינדפולנס משפיע ישירות על האופן שבו אותות חושיים מהגוף מומרים לתגובה מוחית.
אבל זה לא הכל - המחקר גם הראה שככל שהמשתתפים התקדמו והפכו למתרגלי מיינדפולנס ותיקים, כך גם התגברה היכולת שלהם לוויסות הכאב באמצעות גורמים נפשיים כמו תשומת לב, אמונות וציפיות. פשוט מדהים לראות איך מיינדפולנס יכולה לחזק את "שריר המוח" ולשנות את התגובה לכאב.
מה שכל כך מעניין במחקר הזה זה שהוא משלב מדדים ביולוגיים קשיחים עם דיווחים סובייקטיביים של המשתתפים. בעבר היה קשה מאוד לחוקרים למדוד את השפעות הטיפול על הכאב, אבל השיטה החדשנית הזאת מאפשרת זאת.
אפשר להסיק מכך שמיינדפולנס היא לא רק שיטת הרפיה זמנית, אלא כלי עוצמתי שיכול לשנות את האופן שבו המוח מעבד וחווה כאב! יש כאן דרך חדשה לטפל בכאב כרוני ומתמשך, ללא צורך בתרופות או ניתוחים מסוכנים.
בנוסף, המחקר בחן גם אימון מיינדפולנס ארוך טווח, וגילה כי תרגול בריטריטים של מדיטציה אינטנסיבית היה קשור לשינויים בסימן המוחי להשפעות העקיפות על כאב, כמו הבדלים בקשב, אמונות וציפיות.
מחקר זה מדגיש את הפוטנציאל של תרגול מיינדפולנס כהתנהגות אורח חיים, ומספק מודל למחקרים עתידיים בתחום הכאב. השילוב של מדדים מוחיים ודיווחים סובייקטיביים של המשתתפים מאפשר תובנות עמוקות יותר לגבי השפעת המיינדפולנס על כאב.
לסיכום, המחקר פותח פתח להבנה טובה יותר של מורכבות הכאב ומציע דרכים חדשות להפחתת העומס שהוא מטיל על חיינו.
כדאי לכולם לעלות על גל המיינדפולנס ולגלות כיצד היא יכולה לעזור בהתמודדות עם כאבים. צפויים עוד מחקרים בנושא שיספקו כלים נוספים לשליטה בכאב באמצעות כוח התודעה.