מצד אחד - תורה שקיימת ומוכיחה את עצמה כבר 2,500 שנה. מצד שני - חדשנות של קורסי אונליין, מערכת שעות בבנייה אישית ואפשרות לשלב לימודים ועבודה. איך נראים לימודי הנטורופתיה ברידמן ולמה עוד ועוד רופאים קונבנציונליים מצטרפים לכיתות?
את התורה הזאת, שפירושה המילולי הוא רפואה טבעית, אפשר לתמצת על רגל אחת, או ליתר דיוק שתיים: תזונה נבונה ומותאמת אישית - ורפואת צמחים. היא ממש לא נכתבה בזמן האחרון: אבי הרפואה המערבית היפוקרטס גיבש אותה כבר לפני 2,500 שנה; הרמב"ם ואחרים הפנימו, תרגמו ויישמו אותה בדרכם. אבל הנטורופתיה העכשווית מציעה גישה כוללת לטיפול במחלות, מניעת מחלות ולמעשה דרך חיים שלמה, שמתחברת לרפואה הקונבנציונלית ומשלימה אותה. לכן היא נוגעת לכולנו, ולרבים כל כך גם מהווה חלום מקצועי.
אבל עוד לפני שיעור המבוא בצמחי מרפא, ועוד לפני כל ידע אנטומי, ביולוגי או כימי שתצבור, מי שחושבת להיות נטורופתית חייבת לראות את עצמה כמטפלת באנשים. אסף קורן, מנהל מגמת נטורופתיה וצמחי מרפא אצלנו ברידמן, מעיד כי זו אכן השאלה הראשונה שהוא מפנה לסטודנטיות ולסטודנטים ביום הראשון ללימודים: מי רואה עצמו כמטפל? מי מוכנה, רוצה ואפילו צריכה לעזור לאנשים? "זה עניין של אופי", הוא אומר. "ברגע שהרצון קיים, ברגע שיש מוטיבציה - השמיים הם הגבול. אנחנו כבר נדאג להשלים את מה שצריך כדי להגיע לשם".
הדבר השני שאסף, שלימד והכשיר כבר דורות של נטורופתים מהשורה הראשונה, אומר לסטודנטים שלנו, הוא שהם עומדים להיות שגרירים של בריאות. "אני לא מתכוון רק במובן של לאכול אורז מלא וירקות, אלא במקום שבו כל אדם, כמעט בכל מחלה אקוטית או כרונית, יכול להיעזר בנטורופת. רפואה טבעית קיימת כיום בכל מקום שנפנה אליו. כמעט שאין בית חולים שלא משלב רפואה משלימה בחלק מהמחלקות, ותמיד נמצא שם נטורופתים".
על עומק החדירה של התחום מעיד גם מספר המפגשים השנתי של רפואה משלימה בישראל - שישה עד שבעה מיליון, מחציתם בבתי החולים ובקופות החולים ומחציתם בקליניקות הפרטיות. זה כולל סשנים של שלל תחומים ובהם כירופרקטיקה, רפואה סינית, הומאופתיה וכמובן, נטורופתיה. מפגשים מהסוג האחרון כוללים מענה ראשוני וכללי לכל כאב או בעיה, ובצדם טיפולים ממוקדים לתופעות כמו אלרגיה, בעיות פוריות, מחלות מטבוליות או טיפול בילדים.
הפציינט לוקח אחריות
הזמנים שבהם הרפואה הקונבנציונלית הייתה ממאדים והרפואה המשלימה מנוגה, חלפו עברו. אסף, בעצמו נטורופת והרבליסט קליני, מברך על הקשר ההולך ומתהדק בין העולמות. הוא מזכיר כי בסוף, הגוף הוא אחד ואין לו שתי מערכות מרפא נפרדות. "היום אנחנו מדברים על רפואה אינטגרטיבית, אין יותר דיון אם זה מתחבר או לא. יש מצבים שהרפואה המשלימה מתווספת לטיפול הקונבנציונלי, ויש מקרים שהיא יכולה להחליף אותו. הכול עניין של שיתוף פעולה, הקשבה, עבודה, מקצועיות המטפלת והתגייסות המטופל".
נושא ההתגייסות הוא אולי ההבדל המהותי שעוד נותר בין התחומים המשיקים, שכן הרפואה המשלימה שמה דגש מיוחד על מידת האחריות של המטופל. הנטורופתית לא תסתפק בתרופות או צמחים נוגדי אלרגיה, בכדורי הרגעה למצב חרדתי או במעבדה ובמכשיר לשיפור הנשימה במקרה של נחירות מדירות שינה. סביר שהיא תבקש מהפציינט לשנות הרגלים, במטרה למשל להפחית את הסטרס בחייו. כך, ממצב של "שגר ושכח" - שכיבה על מיטת הטיפולים ונטילת תרופה - הופך המטופל לגורם אקטיבי, בעל חלק משמעותי בטיפול ובריפוי שלו עצמו. לכן גם במובן הזה, מעבר לטיפול הנקודתי, הנטורופתיה היא כלי שמחולל שינוי.
אבל נדמה שגם כאן הגבולות הולכים ומיטשטשים. "כמעט בכל כיתה שלנו כיום יש רופא או רופאה, אנשים שלמדו רפואה או סיעוד ורוצים ללמוד גם את הצד הזה", מספר אסף. "יש בזה משהו שמרתק אותם ומרחיב להם אופקים. יתרה מזאת, יותר ויותר רופאים מתעניינים היום גם בצמחי המרפא שנוטלים מטופליהם. באופן מסורתי, הנטורופתים הם אלה שמקפידים שאין סתירה בין התרופות ודואגים לחבר את הקצוות. אבל רופאים מבינים כיום את הקשר, מתעניינים בהשלכות ולפעמים אפילו ממליצים בעצמם על אפיקי הטיפול שלנו, בעקבות ניסיון מוצלח שחוו עם מטופלים אחרים. גם הם מבינים שלא במקרה זה עובד כבר כמה אלפי שנים".
ובכל זאת, מה שעובד מאז יוון העתיקה עבר כמה וכמה גלגולים ושדרוגים בעידן הגלובלי, שהפך הן את הגישות בטיפול והן את התרופות עצמן לפחות מקומיות והרבה יותר מעורבות ומעורבבות. לא מפתיע למצוא היום בבקבוקון אחד צמחים מסעודיה, סין, ברזיל וישראל. השלם כאן גדול מסך חלקיו.
עובדים כבר בלימודים
בית הספר לרפואה טבעית אצלנו ברידמן הוא הוותיק והגדול במדינה, עם ותק של יותר מ-30 שנה ופריסה ארצית בחמישה קמפוסים מצפון ועד דרום. בצוות מזהים עניין הולך וגובר בתחום, שבא לידי ביטוי הן במניין הנרשמים והן במשתתפים בכנסים ובסדנאות שמחוץ למסלול הלימודים הרגיל. המסלול עצמו הוא ארבע שנתי עם תוכנית לימודים גמישה במיוחד, כשכלל הקורסים מוכפלים ומאפשרים לימודי ערב, בוקר או שילוב. ככלל, כחלק מהתפיסה החדשנית של המכללה, כל סטודנטית בונה לעצמה את התוכנית הנוחה לה ומרכזת את הלימודים בימים המועדפים עליה בשבוע, כאשר חלק מהקורסים יכולים גם לעבור באופן עצמאי ומתוקשב. עם מערכת כל כך מודולרית אפשר לשלב עבודה ולימודים, ולא אחת מועסקים הנטורופתים המיועדים בתחום עוד בטרם השלימו את התעודה.
המסלול כולל את יסודות המקצוע - אנטומיה, ביולוגיה, כימיה, ביוכימיה, תזונה, תזונה טבעית ותוספי תזונה, רפואת צמחים, עבודה עם פרחי באך ושמנים אתריים ועוד. כבר בשנה השלישית יכולה הסטודנטית להתמקצע בצמחי מרפא, הנחיית קבוצות (קידום בריאות) או טיפול מגע. בתום ארבע שנים, לאחר בחינת הסיום הפנימית, היא יוצאת עם תעודת נטורופתיה N.D המוכרת על-ידי איגוד הנטורופתים הישראלי, כמו גם עם תעודה בהתאם להתמחות שבחרה, למשל: הרבליסטית קלינית (תעודה המוכרת על-ידי האיגוד הרלוונטי בישראל ובארצות-הברית).
השם הטוב והמקצועיות של רידמן מהווים יתרון משמעותי בהמשך הדרך, בחיפוש אחר משרה כנטורופתית ומשם אולי לקליניקה הפרטית. אבל עוד לפני הפרנסה והקריירה, אין ספק כי התרומה לאיכות החיים היא מיידית ומכרעת, ולא רק לסטודנטית עצמה. שגרירים של בריאות, כבר אמרנו.