ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


תחושת הנוכחות: מסע בין מדע, מסתורין ותודעה

דמיינו לעצמכם: אתם לבד בחדר שקט, או אולי הולכים ברחוב חשוך בלילה. פתאום, ללא כל אזהרה, אתם מרגישים שמישהו או משהו נמצא איתכם.

 

אין קול, אין תנועה, אבל התחושה ברורה וחזקה - אתם לא לבד. זוהי "תחושת הנוכחות", תופעה מרתקת שמלווה את האנושות מאז ומתמיד, ועדיין מסקרנת חוקרים ופילוסופים בימינו.

 

ההסטוריה של התופעה

כבר בסוף המאה ה-19, הפסיכולוג המפורסם ויליאם ג'יימס התעניין בתופעה הזו. הוא תיאר אותה כ"תחושה של נוכחות אובייקטיבית, תפיסה של 'משהו שם', עמוקה יותר מכל החושים הרגילים".

ג'יימס לא היה לבד בסקרנותו. הוא היה חבר באגודה לחקר תופעות על-טבעיות, מעין "צייד רוחות" של זמנו. באותה תקופה, תחושות כאלה נקשרו לעתים קרובות לרוחות רפאים, ישויות רוחניות, או כוחות על-טבעיים.

 

אבל עם התפתחות המדע, ובמיוחד תחומי הנוירולוגיה והפסיכולוגיה, החלו להופיע הסברים חדשים ומפתיעים.

 

המבט המדעי המודרני

היום, המדע מציע כמה הסברים מרתקים לתופעת תחושת הנוכחות:

  1.  הסבר נוירולוגי: מחקרים מראים שפגיעות או שינויים באזורים מסוימים במוח יכולים לגרום לתחושות כאלה. במיוחד מעניינים האזורים שאחראים על תפיסת הגוף שלנו במרחב, כמו האונה הרקתית-קודקודית.מקרה מפורסם הוא של אדם בן 41, במחקר משנת 2006 אשר סבל מגידול מוחי והחל לחוות תחושות מוזרות. הוא הרגיש כאילו הוא מתפצל לכמה חלקים, וראה "משפחה" שלמה של דמויות סביבו. המקרה הזה הדגים איך שינויים במוח יכולים לשנות את תפיסת העצמי שלנו בצורה דרמטית.
  2. ניסויים מבוקרים: קבוצת חוקרים בשוויץ, בהובלת הנוירולוג אולף בלנק, הצליחה ליצור תחושת נוכחות באופן מלאכותי בעזרת רובוט מיוחד. הניסוי עבד כך: המשתתפים עשו תנועות באוויר, והרובוט נגע בגבם בו-זמנית. כשהתנועות והנגיעות היו מסונכרנות, המשתתפים הרגישו שהם נוגעים בעצמם. אבל כשהתזמון השתבש, פתאום הם הרגישו כאילו מישהו אחר עומד מאחוריהם ונוגע בהם.ניסוי זה מדגים איך המוח שלנו יוצר את תחושת העצמי, ואיך אפשר "לבלבל" אותו וליצור תחושה של נוכחות חיצונית. תחושת הנוכחות
  3. הקשר לפסיכוזה: מחקרים עדכניים מראים קשר מעניין בין תחושות נוכחות לבין מצבים פסיכוטיים. אנשים שחווים הזיות שמיעתיות (שומעים קולות) מדווחים לעתים קרובות גם על תחושות נוכחות - כאילו יש קולות שנמצאים שם בלי לדבר. זה מרמז על קשר עמוק בין התופעות האלה לבין האופן שבו המוח מעבד מידע ויוצר את תחושת המציאות שלנו.

 

 

 

מעבר למדע הקונבנציונלי

אבל המדע הקונבנציונלי הוא לא הסוף של הסיפור. יש גישות אלטרנטיביות שמציעות הסברים אחרים לתופעה:

 

  1.  נוכחויות אנרגטיות: יש מי שמאמין שקיימות ישויות או נוכחויות אנרגטיות שבדרך כלל אנחנו לא יכולים לחוות. לפי גישה זו, יש לנו מעין "פילטר" במוח שבדרך כלל מונע מאיתנו לראות או להרגיש אותן. הרעיון הוא שהעולם מלא בישויות או אנרגיות שאינן גשמיות, אבל בדרך כלל אנחנו לא מודעים להן.
  2.  מצבי תודעה מיוחדים: תומכי הגישה הזו טוענים שבמצבים מסוימים, כמו מדיטציה עמוקה, חלימה צלולה, או אפילו בעקבות שינויים מוחיים, ה"פילטר" הזה עשוי להיחלש. כך, לפי התיאוריה, אנחנו יכולים להיחשף לממדים אחרים של המציאות. זה יכול להסביר למה אנשים במצבים אלטרנטיביים של תודעה לעתים מדווחים על חוויות של נוכחות או מפגשים עם ישויות לא גשמיות.

 

חשוב לציין שהגישות האלטרנטיביות האלה אינן מקובלות על ידי המדע הקונבנציונלי. עם זאת, הן מהוות חלק מהאמונות והתפיסות של אנשים רבים ומציעות נקודת מבט מעניינת על התופעה.

 

השלכות ומשמעויות

תחושת הנוכחות מעלה שאלות מרתקות על טבע התודעה והמציאות:

  •   מהו ה"עצמי"? התופעה מאתגרת את התפיסה שלנו על מהות ה"אני". אם המוח שלנו יכול ליצור תחושה של "אחר" שאינו קיים, מה זה אומר על הזהות שלנו?
  •  גבולות התפיסה: האם יש דברים בעולם שאנחנו פשוט לא יכולים לתפוס בדרך כלל? האם יש מגבלות לתפיסה האנושית שאנחנו לא מודעים אליהן?
  •  טבע המציאות: האם המציאות היא רק מה שאנחנו תופסים, או שיש יותר ממה שנגלה לעין? תחושת הנוכחות מזמינה אותנו לחשוב מחדש על מה שאנחנו מבינים כ"אמיתי".
  •  יישומים טיפוליים: הבנה טובה יותר של התופעה יכולה לעזור בפיתוח טיפולים חדשים למצבים כמו פסיכוזה או הפרעות חרדה.

 

סיכום ומחשבות לעתיד

תחושת הנוכחות היא תופעה מורכבת שמשלבת נוירולוגיה, פסיכולוגיה, ואולי אפילו היבטים שעדיין לא הבנו לגמרי. בין אם מדובר ב"באג" במוח או בהצצה לממד אחר של המציאות, אין ספק שהיא ממשיכה לרתק ולאתגר אותנו.

 

המחקר בתחום הזה ממשיך להתפתח. טכנולוגיות חדשות, כמו סריקות מוח מתקדמות ומציאות מדומה, מאפשרות לנו לחקור את התופעה בדרכים חדשות ומרגשות. אולי בעתיד נוכל להבין טוב יותר את המנגנונים שעומדים מאחורי תחושת הנוכחות, ואולי אפילו ללמוד איך לשלוט בה או להשתמש בה באופן מועיל.

 

בינתיים, בפעם הבאה שתרגישו נוכחות מסתורית, אל תמהרו להבהל או לפטור את זה. אולי זו הזדמנות להרהר בפלא של המוח האנושי, או אולי - מי יודע - הצצה לממד אחר של המציאות שבדרך כלל נסתר מעינינו. בין אם אתם נוטים להסבר המדעי או לגישות האלטרנטיביות, אין ספק שתחושת הנוכחות היא תזכורת מרתקת למסתורין שעדיין אופף את התודעה האנושית ואת העולם סביבנו.